Festival

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir. İlk kez 1200'lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Festivaller genelde doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip, temizlendiği olgulardır.

Dinlerde festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok kültürde festivaller tanrı veya tanrıların huzurunda duruştur. Festivallerin insanlara Tanrı tarafından verildiğine inanılır ve kutsal kabul edilir.

Hristiyanlıkta festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Hristiyanlığın özünde;

olmak üzere iki ana festival vardır. Bunun yanında Katolik, Doğu Ortodoks ve Angelikan mezheplerinde sayısız küçük festival vardır.

Antik Mısır'da festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok Mısır festivali dinî kökenlidir ve şaşaası ile dikkat çeker. Her yıl Firavun'un herhangi özel bir gününü anmak için büyük festivaller düzenlenir ve özellikle eğer Firavun hükümdarlığının otuzuncu yılına ulaşırsa halka hiçbir masraftan kaçınılmaz, her türlü ikram yapılırdı.

İslâm'da festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

İslâm dininde festival adı altında kutlamalar yapılmaz. İslâm kültüründe festivaller bayram adı ile anılır. İslâm inancında;

olmak üzere iki dinî kutlama düzenlenir. Bu dinî bayramlar insanların en güzel ibadet, kulluk ettiği zamanlardır.

Hinduizm'de festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Hinduizm, çeşitli festivallerle dolu zengin bir dini geleneğe sahiptir. Bu festivaller, dini, mevsimsel ve kültürel öneme sahip olayları kutlamak için düzenlenir. İşte Hinduizmde önemli bazı festivaller ve kısa açıklamaları:

1. Diwali: Hindu toplumunda en önemli festivallerden biri olan Diwali, ışığın zaferini ve iyiliğin kötülüğe karşı kazanmasını simgeler. Evler ve sokaklar çeşitli ışıklarla süslenir, aileler bir araya gelir, özel yemekler hazırlanır ve havai fişekler atılır.

2. Holi: Renkler festivali olarak da bilinen Holi, baharın gelişini kutlar. Bu festivalde insanlar renkli toz ve suyla birbirlerini serbestçe boyarlar, dans ederler ve geleneksel şarkılar söylerler.

3. Navaratri/Durga Puja: Bu festival, Tanrıça Durga'nın zaferini ve gücünü kutlar. Dokuz gün boyunca, insanlar Durga'nın heykellerini taparlar, dans ederler ve geleneksel müzikler çalarlar.

4. Raksha Bandhan: Bu festival, kardeşlik bağlarını kutlamak için kardeşler arasında bağ kurulmasını içerir. Kız kardeşler, erkek kardeşlerine özel bir bilezik bağlar ve erkek kardeşleri de kız kardeşlerine hediye verirler.

5. Janmashtami: Bu festival, Lord Krishna'nın doğum gününü kutlar. Hindu toplumunda geniş çapta kutlanır ve tapınaklarda, özellikle Mathura ve Vrindavan'da büyük bir coşkuyla kutlanır.

Bu festivaller, Hindu toplumunda birlik ve dayanışmayı, gelenekleri yaşatmayı ve manevi bağları güçlendirmeyi amaçlar.

Diğer festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Festivaller dinî yönlerinin yanı sıra, dinden tamamen ayrı insanların eğlence için kendilerinin oluşturduğu eğlenceler de olabilir. Dünyada en yaygın olarak kutlanan festivallerden birisi de mevsim festivalleridir. Özellikle Nevruz'da olduğu gibi ilkbaharın kutlanmasına benzer olarak birçok kültürde kışın gelişi, beklenen yağmurun yağması gibi etmenlerle de festivaller düzenlenmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]