Панама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Панама.

Република Панама
República de Panamá
      
Девиз: Pro Mundi Beneficio
„За благото на света“
Химн: Himno Istmeño
Местоположение на Панама
Местоположение на Панама
География и население
Площ74 177,3 km²
(на 116-о място)
Води2,9%
Климаттропичен
СтолицаПанама
Най-голям градПанама
Официален език
Религия91,5% християнство
—63,2% католици
—25,0% протестанти
—3,3% други християни
7,6% нерелигиозност
0,9% други религии
Демонимпанамец
Население (2022)4 337 768
(на 127-о място)
Население (2020)4 252 620
Гъстота на нас.55,3 души/km²
(на 122-ро място)
Градско нас.68,4%
(на 76-о място)
Управление
Формаунитарна президентска конституционна република
ПрезидентЛаурентино Кортизо
ВицепрезидентХосе Габриел Каризо
ОрганизацииООН
Законодат. властНационално събрание
История
Независимост
28 ноември 1821 г.
3 ноември 1903 г.
Членство в ООН13 ноември 1945 г.
Конституция11 октомври 1972 г.
Икономика
БВП (ППС, 2021)128,500 млрд. щ.д.
(на 80-о място)
БВП на човек (ППС)29 608 щ.д.
(на 57-о място)
БВП (ном., 2021)59,260 млрд. щ.д.
(на 70-о място)
БВП на човек (ном.)13 849 щ.д.
(на 52-ро място)
ИЧР (2021)0,805 (много висок)
(на 61-во място)
Джини (2017)49,9 (висок)
Прод. на живота78,3 години
(на 43-то място)
Детска смъртност14,9/1000
(на 133-то място)
Грамотност95%
(на 89-о място)
ВалутаБалбоа (PAB)
Щатски долар (USD)
Други данни
Часова зонаEST (UTC-5)
Формат на дататамм/дд/гггг
дд/мм/гггг
Автомобилно движениедясно
Код по ISOPA
Интернет домейн.pa
Телефонен код+507
ITU префиксHOA-HPZ
Официален сайтvisitpanama.com?lang=en
Панама в Общомедия

Република Панама (на испански: República de Panamá) е най-южната държава в Централна Америка. Тя граничи на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Панамският провлак се формира преди около 3 млн. години, когато Северна и Южна Америка се свързват окончателно и животински и растителни видове от двата континента започват движение на юг и север.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Панама има представителна демокрация. Еднокамерния парламент се избира на всеки 5 години и се състои от 78 депутати.[1]

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Панама е разделена на 10 провинции и 5 територии. Провинциите са: Бокас дел Торо, Кокле, Колон, Дариен, Лос Сантос, Панама, Панама Оесте, Чирики, Ерера и Верагуас. Териториите са: Ембера-Уоунаан, Куна де Мадуганди, Гуна Яла, Нгьобе-Бугле и Куна де Уарганди.

География[редактиране | редактиране на кода]

Панама е разположена в Централна Америка, между Колумбия и Коста Рика и граничи с Карибско море и Тихия океан. Разположението ѝ на Панамския провлак е стратегическо. Страната контролира Панамския канал, който свързва Атлантическия с Тихия океан.

В западните части на Панама е разположена планинската верига Кордилера де Таламанка, а в източната има ниски възвишения, отнасящи се към Андите. По-голямата част е низинна. Най-високата точка на страната е вулканът Бару, висок 3475 метра.

Регионът Дариен в източната част на Панама представлява почти непроходима джунгла, където колумбийски партизани и наркотрафиканти често отвличат заложници. Панамериканската магистрала, която свързва Аляска с Патагония, е прекъсната на това място по тази причина и поради движенията за защита на джунглата.

Дивият свят на Панама е най-разнообразният от всички страни в Централна Америка. В страната живеят много видове, както северно-, така и южноамерикански.

На територията на Панама има над 500 реки. Повечето от тях не са плавателни и образуват крайбрежни делти. Една от малкото големи реки е Рио Чагрес, на която е построена огромна водноелектрическа централа. Други важни реки са Рио Чепо и Рио Туира.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Страната е един от най-големите финансови, търговски и транспортни центрове в Латинска Америка. Голяма роля в икономиката на Панама играе и Панамският канал, през който минават годишно над 14 хил. кораба (даващи приход от около 500 млн. щатски долара). В страната действат американски капитали. Водеща промишлена дейност е корабоплаването.

  • Износ: дрехи, банани, месо от едър рогат добитък, морски продукти, захар, кафе, тютюн.
  • Селско стопанство – отглеждат се главно банани, цитруси, кафе, тютюн и др.
  • Транспорт – шосета 11 хил. км от тях 4 хил. асфалтирани, жп-линии – 355 км.
  • Основни морски пристанища – Колон и Панама
  • ООП – 3080 щ.д.

Паричната единица е щатският долар, а местните монети, използвани като центове, се наричат балбоа.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 населението на Панама е 4 000 100 души. Според данните от 2000, най-голяма част от населението представляват метисите (50,1%). Негрите и мулатите представляват 22%. Останалата част от населението са американски индианци 6,7%, бели латиноамериканци 8,6%, азиатци 5,5% и други 7,1%. Индианците в Панама са 7 племена – ембера, унан, гуайми (нгобе), бугле, куна, насо и брибри. Повече от половината население на Панама живее в столицата Панама Сити и околностите ѝ.

Културата, обичаите и езиците на панамците са главно карибски и испански. Испанският е официалният език и е майчин език на 93% от населението. Някои малцинства в страната говорят и английски, и испански, а на други майчиният език е нгабере.

Панама е сред испаноговорещите страни с най-малко население в цяла Латинска Америка (3 918 302 към август 2014[2]), следвана от Уругвай (3 463 000).

Основната религия в страната е римокатолицизъм – според някои източници около 75 – 85% от населението се самоопределят като католици и 15 – 25% евангелисти. Религията на около 2% от населението на Панама е бахайството. В столицата на страната се намира един от седемте в света бахайски домове на преклонението. По-малки религиозни групи са евреите и мюсюлманите – около 10 000 души всяка и още по-малки групи индуисти, будисти и растафари. Местните религии са ибеоргун (сред племето Куна) и маматата (племето Нгобе).

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Културата на Панама произхожда от европейската култура, пренесена от испанците, смесена с африканската и местната индианска култура. Например, танцът тамборито е испански танц, който е съчетан с местни американски ритми, музикални теми и танцови движения. Танцът е символ на смесването на различни култури в Панама. Панамският фолклор може да бъде опознат чрез многобройните фестивали, танци и традиции, които се развиват на представления и концерти, на които се изпълняват испанско реге, кубинска музика, регетон, хаитянска и колумбийска музика, джаз, блус. Извън Панама Сити през цялата година се провеждат фестивали, на които представления изнасят местни музиканти и танцьори. Друг пример за смесената култура на Панама може да се види в традиционните изделия и произведения, като дърворезбите, церемониалните маски и грънчарството, а също и в архитектурата, кухнята и фестивалите. В по-стари времена кошници са били плетени за домашна употреба, но днес много села разчитат почти изцяло на кошниците, които произвеждат за туристите.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.asamblea.gob.pa, архив на оригинала от 6 януари 2011, https://web.archive.org/web/20110106204930/http://www.asamblea.gob.pa/main/, посетен на 5 януари 2011 
  2. Población de Panamá // Посетен на 15 август 2014. (на испански)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]