Theseus

Allikas: Vikipeedia
Theseus ja Minotauros 6. sajandi (eKr) vaasimaalil

Theseus (vanakreeka keeles Θησεύς) oli vanakreeka mütoloogias Ateena kuninga Aigeuse poeg.

Kord läinud lastetu Aigeus Delfi oraakli juurde nõu küsima ning oraakel käskinud tal oma veinilähkrit enne kojujõudmist mitte avada. Kuningas ei saanud oraakli sõnadest aru ning külastas oma sõpra Troizeni kuningat Pittheust. Kuningas Pittheus mõistis, et Aigeus sigitab varsti võimsa poja ning jootis ta turvalise kojunaasmise puhul peetud peol täis ja pani ühte voodisse oma tütre Aithraga. Enne kojuminemist viis Aigeus raseda Aithra suure kivirahnu jurde, mille alla pani oma mõõga ja sandaalid, ning ütles naisele, et poja sünni korral peab ta ootama niikaua, kuni poeg suudab ise kivi liigutada, ja alles seejärel võib ta poja isa õukonda saata.

Kui Theseus suureks sai, rääkis ema talle, et ta on Ateena troonipärija, ning Theseus tõi kivi alt mõõga ja sandaalid. Ateenasse jõudes avastas ta, et tema isa suudab hädavaevu troonil püsida. Ühelt poolt piirasid pealtnäha lastetut kuningat tema poolvenna Pallase viiskümmend poega, teiselt poolt võimas nõid Medeia, kes lootis, et Aigeuse pärijaks saab tema poeg Medos. Theseus varjas oma päritolu, kuid Medeia tundis ta ära ning üritas Aigeust veenda Theseust mürgitama. Theseus pääses tänu sellele, et isa tundis ta ära oma mõõga järgi, millega Theseus liha lõikas. Medeia põgenes koos oma pojaga ja Theseus sai kuninga pärijaks.

Theseuse eesmärgiks oli Ateenas kord majja lüüa. Kõigepealt tegeles ta Pallase poegadega ning seejärel tappis metsiku härja, kes rüüstas linnast põhja pool asuvat Maratoni.

Theseuse tuntuim vägitegu oli maa vabastamine andamist, mida iga üheksa aasta järel pidi saatma Kreeta saare kuningale Minosele. Iga üheksa aasta järel saadeti Minosele seitse neidu ja seitse noormeest, kelle ta söötis oma abikaasa ebatavalisele koletisest järglasele Minotaurosele. Minotauros elas Daidalose ehitatud Labürindis. Mitte ükski hing ei olnud suutnud Labürindis õiget teed leida ja kui Theseus soovis vabatahtlikult Minotaurose vastu minna, valdas tema isa suur ahastus.

Knossoses asuvas Minose palees andis jumalanna Aphrodite Theseusele liitlase Kreeta kuningatütre Ariadne näol, kes kangelasse armus. Ariadne andis Theseusele lõngakera, et ta Labürindis ära ei eksiks. Theseus sidus lõngaotsa sissekäigu juurde kinni, tungis Labürinti, surmas Minotaurose ja leidis seejärel lõnga abil väljapääsu. Tapnud Minotauruse, hakkas ta koos Ariande ja teiste kaasmaalastega tagasi Ateena poole purjetama. Printsessi jättis ta läheduses asuvale Dia saarele.

Enne kui Theseus Minotaurost tapma läks, oli ta oma isale öelnud, et kui kõik lõpeb õnnelikult, siis tõstab ta laevale valged purjed. Õnnetuse puhul jäetakse aga laevale mustad purjed peale. Ateenale lähenedes unustas Theseus aga purjed vahetada ja sõitis mustade purjedega. Aigeus, kes kogu aja ootas kaldal laeva, nägi musti purjesid ja otsustas selle järgi, et Theseus on hukkunud, ning viskus meeleheites merre.

Ükskord röövis Theseus Zeusi tütre Helena, et temaga abielluda. Kuid neiul olid võimsad vennad dioskuurid, kes võitsid ateenlased ja pagendasid Theseuse tema kodulinnast. Theseus suri Skyrose saarel. Sealne kuningas lükkas ta kaljult alla, sest ta kartis sellise võimsa mehe kohalolekut. Ühe legendi kohaselt tõi Ateena laevastikujuht Kimon 5. sajandil eKr Theseuse kondid Skyroselt tagasi Ateenasse, kus need pandi hoiule pühamusse.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]