Efedrinas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Efedrinas
Sisteminis (IUPAC) pavadinimas
Cheminė formulė C₁₀H₁₅NO
Molinė masė
SMILES CC(C(C1=CC=CC=C1)O)NC
Rūgštingumas (pKa)
Bazingumas (pKb)
Valentingumas
Fizinė informacija
Tankis
Išvaizda
Lydymosi t°
Virimo t°
Lūžio rodiklis (nD)
Klampumas
Tirpumas H2O
Šiluminis laidumas
log P
Garavimo slėgis
kH
Kritinis santykinis drėgnumas
Farmakokinetinė informacija
Biotinkamumas
Metabolizmas
Pusamžis
Pavojus
MSDS
ES klasifikacija
NFPA 704
Žybsnio t°
Užsiliepsnojimo t°
R-frazės
S-frazės
LD50
Struktūra
Kristalinė struktūra
Molekulinė forma
Dipolio momentas
Simetrijos grupė
Termochemija
ΔfHo298
Giminingi junginiai
Giminingi
Giminingi junginiai
Giminingos grupės

Efedrinas, C10H15NO – gamtoje randamas alkaloidas, gaunamas iš augalo Ephedra sinica, taip pat iš kitų efedros rūšių.

1917 metais japonų mokslininkai paskelbė, kad pastarasis junginys yra simpatomimetikas (junginys, savo veikimu panašus į adrenaliną); taip pat efedrinas buvo įvertintas ir kaip potencialus medikamentas. Koncentruotas efedrinas bei sintetiniu būdu gautas efedrinas sėkmingai taikytas prieš astmos priepuolių simptomus, tačiau kaip gydymo priemonė laikomas pasenusiu, ir jį išstūmė geresni vaistai. Tebėra naudojamas hipotonijos atvejais bei kaip antrasis pasirinkimas narkolepsijos atveju.

Efedrinas susiaurina kraujagysles, padidina arterinį kraujospūdį, išplečia bronchus ir vyzdžius, slopina žarnų peristaltiką, padidina gliukozės kiekį kraujyje, vartojamas (tabletėmis, injekcijomis, lašais) sergant sloga (mažina nosies gleivinės paburkimą), kraujospūdžiui didinti. Efedrinas bei pseudoefedrinas taip pat naudojamas kaip atropino pakaitalas vyzdžiams išplėsti.

Pirmą kartą efedriną išskyrė Tokijo universiteto profesorius Nagajosi Nagai 1887 metais.

Efedrinas nėra pavojingas sveikatai, tačiau tik tada, kai jis yra vartojamas griežtomis dozėmis, ir prižiūrimas gydytojų

Efedriną Jungtinių Tautų Organizacija 1988 m. konvencija priskyrė prie pirmos kategorijos prekursorių (prekursoriai – narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakai). Šią konvenciją ratifikavo ir Lietuva, todėl šio preparato gabenimui per sieną reikalingas specialus leidimas

Efedrinas yra stimuliantas (tiesiogiai veikia centrinę nervų sistemą, sujaudindamas galvos ir stuburo smegenis, stimuliuoja širdies darbą ir paspartina medžiagų apykaitą). Savo poveikio mechanizmu panašus į amfetaminus. Terapiniais tikslais jis vartojamas ilgalaikėms alerginėms reakcijoms, astmai gydyti, sumažėjusiam kraujo spaudimui dėl nugaros anestezijos padidinti, atrioventrikuliarinei blokadai gydyti. Šiandien efedrinas ir jo analogai vartojami nosies paburkimui sumažinti ir kvėpavimui pagerinti. Sporte yra žinomi keli atvejai, kai sportininkai, kurie nežinojo, kad efedrinas yra uždraustas, arba nežinojo, kad vaisto sudėtyje buvo efedrino ar panašaus preparato, buvo diskvalifikuoti dėl efedrino vartojimo.

Galimi žalingi poveikiai:

  • apetito praradimas;
  • nemiga
  • nuovargio slopinimas, sukeliantis išsekimą;
  • euforija;
  • haliucinacijos (psichozės);
  • neatsigavimas, įtampa, susijaudinimas
  • aukštas kraujo spaudimas
  • širdies plakimo ir ritmo sutrikimai;
  • prastėjanti koordinacija, nesugebėjimas savarankiškai priimti sprendimus, sumažėjusi savikritika;
  • pripratimas prie stimuliatorių;
  • kūno temperatūros padidėjimas

1994 m. dėl efedrino kaip dopingo vartojimo iš pasaulio futbolo čempionato buvo pašalintas legendinis futbolininkas Diego Maradona. Bet tai nevienintelis atvejis, kai dėl dopingo pašalintas žaidėjas iš pasaulio futbolo pirmenybių. 1974 m. namo buvo išsiųstas Haičio atstovas Jeanas Josephas, o 1978 m. – škotas Willie Johnstonas.