Wikipédia:Comunicado sobre o Museu Nacional/hu

Origem: Wikipédia, a enciclopédia livre.
Wikipédia:Közlemény a Brazil Nemzeti Múzeumról

Ugyanez az oldal más nyelveken: Bikol Sentralမြန်မာဘာသာCatalàDeutschEnglishEsperantoEspañolFrançaisInterlinguaItaliano日本語MagyarPortuguêsMirandésTagalogThaiKérjük, segíts lefordítani az oldalt további nyelvekre. Lásd itt.

A portugál Wikipédia közösség gyászol

A tűzvész
A tűzvész


2018. szeptember 2-án este nagyméretű tűzvész érte el a Brazil Nemzeti Múzeum székhelyét a Quinta da Boa Vista parkban, Rio de Janeiróban, majdnem teljes egészében elpusztítva a történeti gyűjteményt, amelyet kétszáz év során építettek fel, és körülbelül húszmillió katalogizált kiállítási tárgyat foglalt magában. A gazdag gyűjteményen kívül szintén súlyosan megrongálódott a múzeumnak otthont adó történelmi épület, amely egykor a brazil császárok hivatalos rezidenciája volt. A tűz során a falai megrepedtek, a tetőszerkezet beomlott, és a belső födémek leszakadtak.

Te is segíthetsz

Add hozzá a múzeumról és a gyűjteményről készült képeidet.
Add hozzá a múzeumról és a gyűjteményről készült képeidet.

Az egyik legsürgetőbb kihívás az épületről és a gyűjteményről készült képek felkutatása és megőrzése, mert mostanra a vizuális emlékük maradt a fő örökségünk. Ha fényképeztél a múzeumban, vagy ismersz valakit, aki járt ott, te is segíthetsz: hozz létre egy fiókot a Wikimédia Commons oldalán, és töltsd fel a jelentőséggel bíró fényképeidet. Nagyon fontos, hogy a közreműködésed megfeleljen a Wikimédia Commons feltöltési szabályainak, különös tekintettel a képek szabad felhasználására. További részletekért lásd az oldalsó infografikát.

Ezenkívül fontos biztosítanunk a múzeumról és a gyűjteményéről felkerült tartalmak színvonalát a Wikipédián. Létre fogunk hozni egy listát a jelentősebb szócikkekből, és a te segítségedre is számítunk, hogy jobbá tegyük ezeket a tartalmakat.

Ha bármilyen kérdésed van, írd meg a projekt vitalapján, hogy egy tapasztalt szerkesztő segíthessen.

A Wikipédia szerkesztői kapcsolatban állnak a Brazil Nemzeti Múzeum gyűjteményének a kurátoraival, hogy ők is szabadon feltölthessenek képeket a gyűjteményről, amelyek technikai képeket, ritka műveket és tudományos dokumentumokat foglalnak magukban. Ezeknek a kezdeményezéseknek a fejleményeiről is ugyanitt fogunk tájékoztatást nyújtani.

További információ



Köszönettel,
a portugál Wikipédia szerkesztői