Ficheiro:Pere el Gran al Coll de Panissars.jpg

O conteúdo da página não é suportado noutras línguas.
Origem: Wikipédia, a enciclopédia livre.

Imagem numa resolução maior(1 570 × 1 091 píxeis, tamanho: 525 kB, tipo MIME: image/jpeg)

Descrição do ficheiro

Bartomeu Ribó i Terriz: Q11940989  wikidata:Q11940989 reasonator:Q11940989
Artista
Bartomeu Ribó i Terriz  (1835–1907)  wikidata:Q16175454
 
Nomes alternativos
Bartomeu Ribo i Terriz
Descrição pintor espanhol
Data de nascimento/falecimento 1835 Editar isso no Wikidata 1907 Editar isso no Wikidata
Local de nascimento/falecimento Madri Madri
Arquivo de autoridade
artist QS:P170,Q16175454
image of artwork listed in title parameter on this page
Título
catalão:
Pere II el Gran al coll de Panissars
label QS:Lca,"Pere II el Gran al coll de Panissars"
Tipo de objecto pintura Editar isso no Wikidata
Descrição
Català: Pere el Gran al Coll de Panissars. Oli sobre tela. Museu d'Història de Catalunya. Barcelona. Catalunya.
detalls:
La pintura presenta un dels fets històrics esdevinguts durant el regnat de Pere II el Gran: La batalla del Coll de Panissars (30 de setembre i 1 d’octubre de 1285), conflicte que va posar punt final a la Croada declarada pel Papa Martí IV l’any 1283 contra Pere el Gran per la seva intervenció en les afers sicilians. L’exèrcit croat, format per tropes del Regne de França, del Regne de Mallorca i de la República de Gènova va ser durament atacat per les tropes de Pere II el Gran mentre disposaven la seva retirada pel nord dels Pirineus després d’haver estat derrotats davant les costes de l’Empordà per l’exèrcit català.
L’escena de l’obra recull el moment en que el rei Pere ordena als almogàvers que aturin els atacs per deixar passar el rei francès, Felip III, que moribund, es bat en retirada amb les restes del seu exèrcit camí cap a França. Amb la imatge del Canigó al fons, el rei Pere apareix en primer pla a cavall acompanyat de les seves tropes.El cavall trepitja un estendard esquinçat, amb la flor de lis, emblema dels Anjou.
Al costat esquerra de l’escena se situa el grup d’almogàvers, amb la seva singular indumentària: camisa, polaines, avarques i sarró.
La pintura de temàtica històrica va ser un gènere molt difòs a partir dels anys quaranta del segle xix a Catalunya, fruit del projecte de recuperació de la identitad cultural i nacional impulsada pel moviment de la Renaixença. Els intel·lectuals d’aquest moviment reivindiquen el passat medieval com el moment històric en què Catalunya havia gaudit d’una real personalitat política. La figura de Pere el Gran serà objecte de veneració pel fet de representar la consolidació de l’expansió territorial inciada pel seu pare Jaume I, i l’enfortiment de les institucions de govern: Les Corts i el Consell de Cent.
Data 1866
date QS:P571,+1866-00-00T00:00:00Z/9
institution QS:P195,Q1753029
Fonte/Fotógrafo origen

Licenciamento

Public domain

Esta obra está no domínio público no seu país de origem e noutros países e áreas onde o período de proteção dos direitos de autor é igual ou inferior à vida do autor mais 70 anos.


Também tem de incluir uma marcação de domínio público nos Estados Unidos para indicar porque é que esta obra está no domínio público nos Estados Unidos. Observe que alguns países tem prazos de direitos autorais superiores a 70 anos: o México tem 100 anos, a Jamaica tem 95 anos, a Colômbia tem 80 anos e a Guatemala e Samoa têm 75 anos. Esta imagem pode não estar em domínio público nestes países, que aliás não implementam a regra do prazo mais curto. Os diretos autorais podem se estender a trabalhos criados por franceses que morreram pela França na Segunda Guerra Mundial (mais informações), russos que serviram na Frente Oriental da Segunda Guerra Mundial (conhecida como a Grande Guerra Patriótica na Rússia) e vítimas postumamente reabilitadas da repressão soviética (mais informações).

Legendas

Adicione uma explicação de uma linha do que este ficheiro representa

Elementos retratados neste ficheiro

retrata

Histórico do ficheiro

Clique uma data e hora para ver o ficheiro tal como ele se encontrava nessa altura.

Data e horaMiniaturaDimensõesUtilizadorComentário
atual12h19min de 4 de junho de 2016Miniatura da versão das 12h19min de 4 de junho de 20161 570 × 1 091 (525 kB)Alonso de MendozaCropped 11 % horizontally and 16 % vertically using CropTool with precise mode.
11h11min de 13 de maio de 2011Miniatura da versão das 11h11min de 13 de maio de 20111 772 × 1 297 (747 kB)Georg-hessen{{Information |Description={{ca|1=Pere el Gran al Coll de Panissars. Oli sobre tela. Museu d'Història de Catalunya. Barcelona. Catalunya.}} |Source=http://www.mhcat.net/var/mhc/storage/images/mhc/noticies_del_museu/noticies_del_museu/el_museu_d_historia_

A seguinte página usa este ficheiro:

Utilização global do ficheiro